Geen categorie

Technologische hulpmiddelen

Jarenlang smeekten coaches, spelers, publiek en analisten om technische hulpmiddelen, want er staan miljoen op het spel. Het spel wordt dan eerlijker en we zullen eindelijk van de discussies af zijn. In Nederland hebben we de wereldprimeur. Eredivisie-scheidsrechters hebben nu technische hulpmiddelen.

Danny Makkelie neemt bij het WK voor clubteams de eerste video-beslissing. Hij kent een penalty toe aan Kashima Antlers. Een andere video-referee had bij dit voorval niet ingegrepen. Bij de bekerwedstrijd PEC – FC Utrecht kent videoscheidsrechter Kevin Blom vlak voor tijd een penalty toe aan Utrecht. Vervolgens belagen supporters hem in zijn busje. Bij AZ-Cambuur keurde Blom een doelpunt af, omdat er een overtreding werd gemaakt in de actie ervoor. Hoe lang mag je eigenlijk terug in de tijd als videoscheidsrechter, dacht ik na dat moment. En de goal bij Feyenoord-PSV zou nooit zijn geteld als er geen doellijn-technologie was.

Eén ding kunnen we tot dusver concluderen, door de technische hulpmiddelen zijn er meer discussies over beslissingen.

Eén ding kunnen we tot dusver concluderen, door de technische hulpmiddelen zijn er meer discussies over beslissingen. In het veld zeuren spelers nu na iedere actie dat de scheidsrechter beelden moet bekijken. Bij wedstrijden waar geen hulpmiddelen zijn, moeten die er vooral komen volgens analisten want anders is het competitievervalsing. En na een beslissing had iemand anders op basis van dezelfde beelden een andere beslissing genomen. Het zijn aanloopproblemen maar vooral ook een gevolg van een dieper cultureel probleem in het voetbal. Zowel in als om het veld accepteren we het gezag van de scheidsrechter niet.

Dat is het grootste probleem in het betaalde en amateurvoetbal. Omdat de vrijwilligers in het weekend nooit technische hulpmiddelen krijgen, moeten we ze helpen door een cultuuromslag. En daarin moet het betaalde voetbal het voorbeeld geven. Ik doe de volgende voorstellen:

  • Spelers die klagen bij de scheidsrechter krijgen direct geel.
  • Als uit TV-beelden blijkt dat de klacht onterecht was, krijgt de speler er van de tuchtcommissie een gele kaart bij.
  • Als een coach klaagt bij de vierde man, wordt hij direct van het veld gestuurd. Hij krijgt minimaal een week schorsing. De aanvoerder krijgt in het veld een gele kaart.
  • Als uit TV-beelden blijkt dat de klacht ook nog onterecht was, krijgt de aanvoerder er van de tuchtcommissie een gele kaart bij. De coach mag gedurende zijn schorsing geen trainingen geven, noch wedstrijden coachen.

Ik realiseer me dat het stevige maatregelen zijn. Voetbal is emotie, dat hoort erbij, hoor je dan. Rugby is ook emotie. Daar kan het wel. Tot dusver hebben respect-acties niet gewerkt. dus moet er iets anders gebeuren. Want als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.

Deze blog verscheen eerder in de rubriek Scheidsrechtersbal in clubblad Goalgetter van vv Nieuwerkerk en hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s