Blogs

HR 4.0…. is HR er klaar voor?

‘Industries 4.0’, zo wordt de vierde industriële revolutie ook wel genoemd. Het internet brengt de wereld dichterbij. Gecombineerd met de snelheid van computersystemen zorgt het internet ervoor dat organisaties beter en sneller kunnen samenwerken dan ooit. Bedrijven die niet meegaan in industries 4.0 zetten zichzelf al snel op achterstand. Deze vierde industriële golf betekent voor HR onder andere dat medewerkers andere vaardigheden moeten leren en dat er meer aandacht moet zijn voor de organisatiecultuur.

Andere vaardigheden medewerkers

Hoe intelligent en snel de systemen ook zijn: de mens staat centraal. Het routinematige werk zal overgenomen worden door robots, maar de behoefte aan menselijke inbreng blijft. Wel verandert de vraag naar de vaardigheden van medewerkers. Doordat het onderwijs niet voldoende aansluit op de vraag van de markt, zal de War for Talent intenser worden. Van HR vraagt dit om samenwerking met externe partijen op het gebied van werving, opleiding en ondersteuning van medewerkers.

INSIGHTS-UPDATE

Ontvang nieuwe Insights maandelijks in je inbox.Schrijf je in. 

Vrijheid, afwisseling en autonomie

Naast aandacht voor de soft skills van het menselijk kapitaal, heeft de HR-manager 4.0 nadrukkelijk ook aandacht voor de organisatiecultuur. Emotionele intelligentie (EQ) is belangrijk in wendbare organisaties. Coaching en nudging zijn de nieuwe middelen voor HR, maar ook in het wervingsproces krijgt emotionele intelligentie de nodige aandacht.

Als HR-manager is het zoeken naar nieuwe medewerkers een belangrijk thema, maar nog belangrijker is het behouden van de juiste medewerkers. Het is van belang om high potentials te binden en te boeien. Salaris is belangrijk in de beloningsstructuur, maar is vooral een korte termijn motivator. Zoek het eerder in vrijheid, afwisseling van werkzaamheden en autonomie.

Een aantal andere veranderingen die kenmerkend zijn voor HR 4.0

  • Hiërarchie raakt ondergeschikt: management is niet langer het primaire aanspreekpunt voor HRM
  • Medewerkers worden minder afhankelijk van hun manager en vormen zelfsturende teams
  • Er is steeds meer aandacht voor job rotation, coaching en nudging als het gaat om terugdringen van ziekteverzuim

Waar moet HR beginnen?

Het is duidelijk: de vierde industriële golf betekent het nodige voor HR afdelingen. Hoe gaat de HR-manager daarmee om? Waar te beginnen? Wat brengt HR 4.0 nog meer voor veranderingen met zich mee? In de whitepaper HR 4.0 vertellen experts meer over HR 4.0 en wat dit voor de HR-manager betekent en hoe organisaties klaar gemaakt worden om op deze veranderingen in te spelen.

Deze blog verscheen eerder op Centric Insights: https://insights.centric.eu/nl/themes/hr/hr-40-is-hr-er-klaar-voor/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s