Blogs

Standaards

Op vakantie met de kinderen. In de wetenschap dat Wifi belangrijker is dan alle leuke dingen die we gingen doen, bestaat de bagage voor een groot deel uit elektronica en dus opladers. Voor de laptop, voor de iPad, voor de telefoons, voor het docking station, voor de foto- en videocamera. De Europese Unie verwachtte begin 2011 de eerste universele opladers op de Europese markt. Het is een oplader naast alle anderen geworden.

Standaard = efficiënt!

Iedereen kan het bedenken: standaardisatie maakt alles zoveel makkelijker, overzichtelijker en efficiënter. Was er maar een standaard aanpak om standaards in te voeren, want het blijkt moeilijk, zo niet onmogelijk. Waar ik ook kijk, verbaas ik me over het ontbreken van standaards. Hoewel, er zijn uitzonderingen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Tijdens onze vakantie rijden we langs spoorlijnen, dwars door de woestijnen en prairies van California, Nevada en Arizona. Zoals de Betuwelijn naast de A15 loopt. Waar het vanaf de A15 een bezienswaardigheid is als er eens een trein naast je rijdt, kun je in de USA genieten van de indrukwekkende, mijlenlange treinen, dubbel gestapeld met containers. Standaard containers met wereldwijd dezelfde maat als op de Betuwelijn, op een containerschip in Rotterdam of op de vrachtwagen op de A15. Ik wijs mijn zoon erop met het idee dat ik hem wat kon leren over standaardisatie. Ik had beter moeten weten: “Ja pap, dat las ik vanmorgen in de Quest. Ik pak het er even bij. ” En ik kreeg een lesje over ene Malcolm McLean. Die bedacht in de jaren 30 dat het overbrengen van lading van schip naar trein of vrachtwagen een stuk eenvoudiger moest kunnen. Het duurde nog zo’n 50 jaar voordat zijn uitvinding – zijn standaard – breed was ingevoerd. Wat een efficiency heeft de brede acceptatie van zijn uitvinding, de hele transportsector, dus ons allemaal opgeleverd!

Alleen de eigen standaard….

Het bedenken van een standaard is niet zo moeilijk, het accepteren van een standaard van iemand anders, dat is veel moeilijker. “Iedereen is voorstander van standaardisatie, als zijn eigen standaard wordt gekozen.” We zien het bij opladers, we zien het ook in het HRM-domein. Voor een Curriculum Vitae is dé standaard het Europass-formaat  Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord en dacht dat Linkedin de standaard was. Door druk van de wetgever heeft de pensioenwereld stappen richting standaardisatie gezet op www.mijnpensioenoverzicht.nl/, waar je kunt inloggen met de standaard DigiD. Aan de kant waar de overheid geen invloed uitoefent, tussen bedrijf en pensioenfonds, bepaalt ieder pensioenfonds zelf aan welke eisen de aanlevering van gegevens moet voldoen. De branche heeft de UPA afgesproken als standaard. Schoorvoetend gaan pensioenfondsen over en dwingen dat af bij werkgevers en hun software-leveranciers. De transitie duurt zo lang en de investeringen zijn zo groot, dat eenvoudig te voorspellen is dat fondsen deze generatie overslaan en voor hun huidige of een andere standaard kiezen. Veel inspanningen zullen weinig rendement opleveren.

Nieuwe generatie

Mijn generatie blijkt nauwelijks succesvol in het doorvoeren van wereldwijde standaards. Ik heb veel vertrouwen in de innovatiekracht van de nieuwe generatie. Overal op de wereld dezelfde stopcontacten en op de hele wereld links rijden, dat zie ik er niet zo snel van komen. Maar van een generatie die wereldwijd Engels spreekt, Facebook, YouTube, iPhone en Google gebruikt verwacht ik wel dat in de digitale wereld heel veel wordt gestandaardiseerd. Vluchtige standaards die jaarlijks worden vervangen door een andere, nog betere. Omdat het kan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s