Geen categorie

Omkeren of doorgaan?

Overvallen door regen kies ik in Kijkduin om niet door te gaan naar Hoek van Holland, maar richting het Oosten te fietsen. Dat moet de kortste weg naar huis zijn. Ik kies mijn weg op gevoel. Ik verdwaal in Midden-Delfland, water blokkeert de weg naar het Westen. Ik kies rechtsaf en voel al snel dat het de foute keuze is. Toch fiets ik door, kilometers lang. Hoe verder ik op het verkeerde pad ben, hoe meer omkeren geen optie is.

Tekst loopt door na de afbeelding

14372359_10208556925294213_6981557488766493281_o

Iedere fietser herkent deze twijfel. Keer ik om of fiets ik door? Doorfietsen levert grote verhalen en ontdekkingen van nieuwe fietsroutes die later vaste prik worden. Omkeren scheelt frustratie, vermoeidheid en gemiste afspraken.

Ik keer zelden om. De aard van het beestje. Ik besprak de anekdote met een collega, die zich niet kan voorstellen dat je doorfietst bij twijfel. We benoemden het verschil in onze karakters. Hij neemt geen enkel risico, verbindt zich aan geen enkele deadline als hij niet alles zeker weet en zou nooit technieken of methodes inbouwen die hij nog niet kent. Ik zie graag meer ‘ondernemerschap’.

In een team zitten mensen met verschillende kleuren die elkaar moeten vinden in de keuze om te keren of door te gaan. Op het werk in een project of programma of in een peloton van fietsers. De conscentiëuzen herkennen als eerste signalen dat het niet de goede kant opgaat en uiten hun zorgen. De dominanten in de groep hebben vaak gekozen welke kant erop gefietst of gewerkt wordt, juist omdat zij niet bang zijn om een risico te nemen. Overtuigingskracht en durf om risico’s te nemen hebben ze tot de leider gemaakt. De groep fietst dus door en de bezorgden fietsen mee, het risico om in de groep te blijven is kleiner dan als enige om te keren.

Een goed programma-management of een goed ingevoerde Agile/Scrum-methode helpt om een organisatie te behoeden voor het menselijke gedrag om ondanks alle signalen door te gaan op het verkeerde pad. Organiseer de evaluatie, zorg voor inspraak van allen en neem rust voor bezinning in besluitvorming. Het is mooi om door te gaan, nieuwe wegen te ontdekken en stoere verhalen op te doen als dat het doel is. Niet als je de kortste weg naar huis wilt gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s