Blogs

Cheryl,  Edward, Carrie en Lester, meer persona’s heb je niet nodig

Wil je gebruikers centraal zetten bij de ontwikkeling van jouw product of dienst? Ontwikkel dan persona’s, zeggen de UX-experts. Een karakterisering van een bepaald type gebruiker helpt ontwikkelteams, stakeholders en productowner om dezelfde taal vanuit de gebruiker te spreken. Het idee is simpel, de uitvoering vaak te complex. Slechts zelden beklijven de persona’s in een organisatie.

Ik zie hier twee belangrijke redenen voor. De eerste is dat de persona’s te kleurloos zijn. Van die gladde, rationele types, waar je geen verbinding mee krijgt. Types die je direct vergeet. De tweede reden is dat er in streven naar volledigheid te veel persona’s ontstaan. Voor elke type gebruiker ontstaan meerdere persona’s, waardoor er al snel meer dan tien persona’s zijn. Dat is te veel om mee te verbinden.

Beide oorzaken zijn eenvoudig weg te nemen. In mijn visie kun je altijd werken met vier persona’s: Cheryl, Edward, Carrie en Lester.

Cheryl

Cheryl

Cheryl houdt van status. Ze besteedt veel aandacht aan haar uiterlijk. Haar make up en kleding zijn altijd in orde. Ze is actief op social media om het succes in haar leven te delen. Op iedere foto staat ze half gedraaid om niet dik te lijken, ene been iets voor het andere en de lippen licht getuit. Al vroeg in het jaar ‘rijdt ze open’ in haar cabriolet. Haar telefoon is een statussymbool, het nieuwste type met verschillende hoesjes die zijn aangepast op haar kledingkeuze van die dag.

Edward

edward

Edward is vrijgezel. Hij reist altijd met het openbaar vervoer. Als hij thuis komt, warmt hij een maaltijd op en speelt strategische games op een computer die hij zelf heeft samengesteld. Hij doet alles online, en zorgt ervoor dat alles wat hij doet anoniem is. Hij weet dat Google en Facebook alles van iedereen weten en probeert dat zoveel mogelijk te voorkomen, zijn privacy is alles voor hem. Onder groot protest is hij weer op Whatsapp overgestapt. Hij kreeg zijn ouders niet zo ver om ook op Telegram te blijven.

Carrie

Carrie

Carrie maakt zich geen zorgen in het leven. Ze laat haar eten en eigenlijk alles thuisbezorgen. Alles moet vooral makkelijk zijn. Ze neemt snel afscheid van mensen, dingen, huizen en banen. Als iets niet bevalt, dan is ze weg. Je leeft maar één keer, dus waarom zal je het jezelf dan moeilijk maken. Ze deelt alles wat ze doet op social media en het maakt haar niet uit wat anderen daar van vinden. “Dan volgen ze me toch niet?”

Lester

lester

Lester is vader van twee kinderen en gelukkig getrouwd. Hij woont al dertig jaar in zijn inmiddels afbetaalde huis. Hij parkeert zijn Toyota Prius, altijd op dezelfde plek, zodat hij hem vanuit zijn favoriete stoel kan zien. Hij wint regelmatig een prijsje met de puzzels die hij maakt in de krant. Iedere dag van de week loopt volgens vaste rituelen. Zijn huis staat er keurig bij en op zijn werk is hij altijd bang om fouten te maken, het product moet hem zekerheid bieden.

Cheryl, Edward, Carrie en Lester loggen in

Iedereen kan zich een voorstelling maken van Cheryl, Edward, Carrie en Lester. Dus iedereen kan zich ook een voorstelling maken hoe zij reageren als ze een bepaalde functie van het product gebruiken. Neem bijvoorbeeld het inloggen

Cheryl wil dat het inlogscherm er cool uitziet en dat ze na het inloggen wordt verwelkomd door de applicatie. Ze wil in ieder geval haar mooiste foto terug zien, liefst al voor het inloggen. Edward wil dat zijn wachtwoord complex is en dat hij zelf zijn gebruikersnaam kan opstellen. Hij vindt dat er 2 factor-authentication moet zijn, alleen een wachtwoord is te gevaarlijk. Carrie wil kunnen inloggen met haar Facebook-account. Ze moet de mogelijkheid krijgen om altijd ingelogd te blijven. Lester is bang om zijn wachtwoord te vergeten. Iedere eerste maandag van de maand wijzigt hij al zijn wachtwoorden, hij wil dat deze applicatie in dit schema mee kan lopen.

Voor alle functies van de applicatie kun je vanuit deze vier persona’s kijken en zo kom je tot een complete set aan userstories. Het biedt de mogelijkheid om een keuze te maken voor de dominante persona die het meest zijn zin krijgt, in lijn met de bredere strategie. In een gebruikerssessie kun je bewust Cheryls of Edwards uitnodigen om dieper op hun eisen en wensen in te gaan. Mogelijkheden genoeg. En geloof me, dit werkt wel.

Zoekt vooral Inloggen Registreren Accorderen
Cheryl Status Welkom heten; foto zien Mooie kleurstelling en lettertype Foto van aanvrager kunnen zien;
Edward Privacy 2-factor; complex wachtwoord; zelf gebruikersnaam opstellen Alleen echt benodigde gegevens. Masking van BSN, rekeningnummer Alleen echt benodigde gegevens in proces.
Carrie Gemak Ingelogd blijven; met Facebook Vooraf ingevuld met defaults In één keer alles kunnen afvinken
Lester Zekerheid Wijzigen wachtwoord volgens zijn schema Veel vrije velden voor volledige administratie Inzicht in alle details hebben; verbandscontroles

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s