Blogs

De nieuwe kleren van de keizer

Naast manager ben ik vooral vader van vier kinderen. Wessel is de jongste, elf jaar jonger dan zijn oudste broer. Ik realiseer me regelmatig, dat ik nog niet veel heb geleerd bij de opvoeding van de kinderen. Bijzonder momentje was de strenge uitspraak van mezelf: “Als jij zo vervelend blijft, dan brengt papa jou naar bed”. Neeeeeh, antwoordde Wessel, sterk onder de indruk. Het klopt, Wessels’ moeder is zo veel liever dan ik.

“Als jij zo vervelend blijft, dan brengt papa jou naar bed”

Maar soms, eigenlijk veel te weinig, bracht ik Wessel naar bed. Dan las ik een verhaaltje, zoals een Disney-boekje over de nieuwe kleren van de keizer. Tijdens het voorlezen vroeg ik Wessel of hij wist wat wevers waren. “Die doen net of ze kleren maken.” Of hij wist wat bedriegers zijn. “Die laten je in je onderbroek lopen.” Wat een generaal is. “Dat is een soort knecht van de keizer.” Wessel had het boekje al vaker gehoord, dat was wel duidelijk. Hij had zijn eigen betekenis gegeven aan de woorden die in het boekje voorkwamen. Ik vroeg Wessel ook of hij wist wat een keizer is. “Iemand die de baas is.” Klopt Wessel, het is een soort koning. Toen Wessel sliep, heb ik toch maar gegoogled wat het verschil is tussen een koning en een keizer. Zo heb ik geleerd dat een keizerrijk meerdere koninkrijken kan bevatten.

Nieuwe kleren van de keizer

Dit tafereeltje rond bedtijd, met een zoon die zijn eigen betekenissen heeft gegeven aan woorden die hij vaker heeft gehoord, kom ik ook op het werk tegen. Zonder het zelf te merken spreek ik of hoor ik collega’s spreken over een gremium waarin besloten moet worden over dit topic, over het belang van commitment van het human capital voor de service-profit chain, de verbetering van de NPS en de uptime van onze services. En merk ik, dat toehoorders hun eigen interpretatie hebben gegeven aan de betekenis van de woorden.

En merk ik, dat toehoorders hun eigen interpretatie hebben gegeven aan de betekenis van de woorden.

Het is de valkuil voor managers en professionals. Door het jargon, wordt de afstand tussen zender en ontvanger van informatie, tussen manager en medewerkers groter. Het bedtijd-verhaaltje is amusant, vast belangrijk en  toehoorders slapen er heerlijk van. En soms, dat is het allerergste, gebruiken we woorden, die we zelf ook niet helemaal begrijpen. Als keizers zonder kleren staan we voor de groep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s