Blogs, Geen categorie

Spruitjes

Leidinggevenden beoordelen hun medewerkers jaarlijks, en proberen dit objectief te doen. Objectief wil zeggen dat de manager alleen van feiten uitgaat, zonder de eigen mening, gedachten of gevoelens te laten meespelen. Maar juist de effectieve, snel schakelende manager heeft een sterke mening en durft zijn gevoel te laten meespelen. De juiste vooroordelen besparen hem heel veel tijd.

Tijd, locatie, aandacht en behoefte

Het is een utopie om te denken dat wij objectief kunnen waarnemen. Praktische zaken als tijd en locatie spelen een rol, waarbij werken op meerdere locaties vanuit Het Nieuwe Werken het nog moeilijker maakt om direct te zien, te horen en te voelen hoe een medewerker opereert. Daarnaast is aandacht belangrijk. Als we aan een onderwerp geen aandacht besteden, dan nemen we het ook niet waar. Tijdens een voetbalwedstrijd op TV valt het nog minder op als je vrouw naar de kapper is geweest. Ook behoefte speelt een grote rol. Iemand met honger ziet overal voedsel. Net zoals een manager die flink moet bezuinigen ineens veel meer oog heeft voor verspilling.

Self fulfilling prophecy

De waarnemingen die we doen, interpreteren we op verschillende manieren, zelfs feiten leggen we anders uit. Na de eerste indruk nemen we vooral feiten waar die de eerste indruk bevestigen en komt het zelden voor dat we dat beeld drastisch bijstellen. Daar bovenop komt het halo-effect, dat ervoor zorgt dat we bij aanwezigheid van bepaalde kwaliteiten al snel denken dat andere kwaliteiten ook aanwezig zijn. Hierop volgt de self fulfilling prophecy. De medewerker waarover we positief denken, benaderen we met vertrouwen in een goede afloop, waardoor dat ook veel sneller zal gebeuren.

m1fywgfwovp0

Niet te twisten

Met deze beperkingen van waarneming en interpretatie op een rijtje, is het niet verrassend dat dat een nieuwe leidinggevende tot compleet andere inzichten komt over de kwaliteit van de medewerkers. Met methodieken zoals de 360 graden feedback en trainingen in beoordelen proberen we de subjectiviteit te beperken. Leuk geprobeerd, we zullen moeten accepteren hoe ons brein werkt. Net zoals we accepteren dat over smaak niet valt te twisten. Want hoe objectief we ook proberen waar te nemen, de ene manager vindt spruitjes lekker en de andere niet.

 

Een gedachte over “Spruitjes”

  1. Opnieuw geeft Marcel de Dood een heldere omschrijving van een managementprobleem. Ik had niet veel tijd on vakbladen te lezen maar kan door deze kernachtige artikelen mezelf toch schetp houden. Ik kijk uit naar een vervolg want nu ik weet dat ik moet oppassen voor selectieve perceptie wil ik ook graag suggesties hoe ik ermee om moet gaan. Met dank aan de auteur.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s