Blogs, Geen categorie

Genderneutraal

De overheid gaat de sekse van een persoon alleen registreren als het noodzakelijk is, staat in het regeerakkoord. Het past in een trend, die de maatschappij meer geschikt maakt voor transgenders en interseksuelen. Want het is best lastig om te kiezen tussen de jongens en meisjes-wc, als je vindt dat je geen van beide bent. Of als je je niet erkend voelt in de trein, als de machinist de dames en heren toespreekt. Ook Hema ging mee in de trend, een jongen mag best een roze onderbroek kopen. Het is een mooi streven om het iedereen naar de zin te maken. En prima op te volgen.

genderneutraal

Alleen registreren als het noodzakelijk is. Maar wat is noodzakelijk? Is het noodzakelijk om arbeidsparticipatie te rapporteren per geslacht. Tot dusver vindt CBS van wel, het is de meest prominente kolom. Of moet CBS de verschillen in beloning tussen mannen en vrouwen volgen? Het lijkt niet noodzakelijk meer, want het opleidingsniveau verklaart meer dan de sekse. En registreren we nog of een minister of staatssecretaris man of vrouw is, om een evenwichtige verdeling in het nieuwe kabinet te kunnen constateren? Niet noodzakelijk, lijkt me.

Voor Productmanagers in het HR-veld ontstaan ook interessante keuzes. Gebruikers vinden het wel handig dat niet per abuis zwangerschapsverlof kan worden geregistreerd bij een man. Maar is die controle noodzakelijk? Lijkt me niet. En de gepersonaliseerde aanhef in een brief is ook niet noodzakelijk. Het onpersoonlijke ls, lectori salutem, kan best Beste mevrouw Jansen vervangen.

Een klein deel transgenders heeft voldoende invloed om overheidsbeleid aan te passen. Het is de macht van de intolerante minderheid. Productmanagers moeten rekening houden met de intoleranten. Ze zijn vaak prominent in een gebruikersgroep en ze zitten vanuit de OR in het team dan een aanbesteding uitschrijft. Een dappere en verstandige Productmanager legt aan de intolerante minderheid uit, waarom zij ze niet gaat bedienen. Stel dat de concurrent zich wel richt op de meerderheid en die naar wens bedient!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s