Blogs, Geen categorie, persoonlijke blogs

“Een team zonder plan zijn individuën”

Twee keer kansloos 3-0 verloren in wedstrijdjes van tien minuten. Het bekijken van de andere wedstrijden geeft weinig vertrouwen voor de volgende vijf potjes. “We hebben de twee zwakste tegenstanders gehad jongens. Als we maar heel blijven de hele dag, dat is al heel wat.” Teammanager Johan motiveert zijn troepen. We stellen de doelstelling bij naar minimaal één goal maken en besluiten vol op de verdediging te spelen. Pieter in de goal. Alleen Nijland in de spits, die zoekt het daar maar uit. Luten centraal achterin. Ruud en Marcel verdedigen de zijkanten en Tim vult de gaten op. Roelf blijft het hele toernooi op de reservebank, met de tweeling op schoot. Kort voordat het ADP voetbalteam afreist naar Lissabon heeft hij de juiste prioriteiten gesteld. Eduardo is net voor de transferdeadline als vervanger aangetrokken. Op de Ajax-manier gescout, nooit zien spelen. “Heb je schoenen? Daar is een shirtje.”

Tekst loopt door na de foto

state of the union

Donderdag na aankomst luistert het ADP-team de “State of the business”

Het toernooi in Lissabon is de derde keer dat het ADP-voetbalteam afreist voor een internationaal toernooi. De eerste keer in Barcelona bestaat de selectie uit 16 man en spelen we tegen onder andere twee ADP Streamline-teams. Het jaar erna zijn de Streamliners gestopt en is de ADP-selectie flink uitgedund. Blessures, vakanties, andere financiële plannen en gewijzigde machtsverhoudingen thuis lijken een einde te maken aan iets moois, nog voordat het traditie is. Dit jaar pakt Pieter door, hij krijgt tot verrassing van een enkele een team op de been. Tim en Rutger gaan hun debuut maken voor het ADP-team.

Het voetbaltoernooi is het hoogtepunt, de voorbereiding doet er niet voor onder. Op donderdagmorgen reist het team af naar Lissabon. Tim haalde Presidentsclub dus komt na inspectie van en jeuk door ons onderkomen met zes alternatieven via AirBnB. “Voor vijftig euro de man liggen we de laatste twee nachten allemaal op een eigen kamer en in het zwembad.” We besluiten de eerste nacht af te wachten. In coma en dromend van bloemetjesjurken hebben de meesten geen last van het gesnurk en bijgeluiden. Discussie gesloten.

Tekst loopt door na de afbeelding

go-karts

De voorbereiding van het toernooi op zaterdag is intensief. Met GoCars verkennen we overdag de stad, op onze drinking shoes doen we dat ’s avonds. Met vier net geleegde wijnglazen leggen Tim en Rutger uit hoe de vier veldspelers dicht bij elkaar moeten kantelen en druk zetten. Ook voor de vrije trappen hebben ze tijdens hun rokertje een variant bedacht. Deze theorieën evalueren we na de eerste kansloze nederlagen. “Hebben we eigenlijk al een vrije trap gehad?”

Tekst loopt door na de video

In de derde wedstrijd komt de ommekeer. Na een lullige tegengoal breekt Ruud de ban. Onze eerste goal. Luten zorgt zelfs voor een 2-1 voorsprong en we krijgen een vrije trap. Ter plekke bedenken we een werkende variant, 3-1 door Nijland. De wedstrijd erna 1-0 winst met goal van Tim, de afgetrainde politiemannen houden we op 1-1, de gelen gaan er met 2-1 af en de laatste poulewedstrijd winnen we weer met 1-0. Het catenaccio leidt tot de derde plaats in een poule van acht. Kwartfinale en kans om het toernooi te winnen. Alle ADP-ers hebben gescoord, Marcel opent de score in de kwartfinale. 1-0 achter. Een Portugese wervelwind brengt het ADP-team terug op aarde met een geflatteerde 5-0 nederlaag. 10-0 zou logischer zijn. Het is ook een overwinning dat het hiermee de laatste wedstrijd is. We zijn gesloopt en trots op het maximaal haalbare.

We evalueren het weekend met spreuken voor tegeltjes. De thuisblijvers hebben ongelijk. Ervaringen moet je maken. Alleen realistische doelen motiveren een team. Heel blijven is het belangrijkste. Een team zonder plan zijn individuën. Lissabon is geweldig. Volgend jaar weer.

team

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s