Blogs, Geen categorie

Gastcollege

De HBO-studenten komen binnen. De een stelt zich keurig voor, een ander schrikt, niet om het nieuwe gezicht, maar uit angst dat hij het rooster verkeerd bekeken heeft. De herinnering. Het onverwachte SO of een verkeerd gelezen rooster zijn de grootste tegenslagen van de leerling die met minimale inspanning zijn diploma wil halen.

Ik sta voor de klas als nieuw avontuur dat ik samen met vriend Alex ben aangegaan. Hij geeft les en ziet het als verrijking voor mij, zijn studenten en hemzelf als ik hetzelfde doe. Al snel vinden we elkaar in dit plan. Hij geeft het vak Methoden en Technieken voor onderzoek, ik kan mijn ervaring inbrengen over onderzoeken naar klantbeleving. Komt mijn NPS-certificering weer van pas!

Tekst gaat verder na de foto.

as a teacher

De studenten zitten met een laptop voor zich en hebben een telefoon in handbereik. De verleidingen om iets anders te doen dan meedoen in de les, zijn dezelfde als ik heb tijdens een callconference. Ik breng niet alleen kennis over, ik ben ook de scheidsrechter die het eerst laat gaan en daarna spijt heeft dat hij niet direct optrad. Gelukkig is er ook een tweede klas voor dezelfde les. Daar kan ik vanaf het begin duidelijk zijn.

De interactie is leuk en goed. Het helpt dat ik drie kinderen in de studieleeftijd heb om de juiste toon, taal en voorbeelden te vinden. Dit is Generatie Z, ze komen op de werkvloer. Organisaties moeten deze nieuwe gebruikers bedienen. Hun wereld is anders.

Na de lessen stuur ik aan de deelnemers een NPS-enquête met de vraag of ze Marcel de Dood zouden aanbevelen als gastdocent aan een vriend of collega. De respons is laag, logisch. Een Productmanager die Generatie Z via e-mail benadert, wat had die gedacht dan?

“Ik vond dat hij duidelijk was en goed alles uit heeft kunnen leggen. Hij begint bij het begin en dat is fijn voor degene die niet alles helemaal snappen.”

“Heldere uitleg, fijne stem om naar te luisteren. Interessant onderwerp en goede informatie.”

De presentatie die mijn les ondersteunde

Een gedachte over “Gastcollege”

  1. Het succes van een gast-docent voor het HBO hangt af van de voorbereiding en didactische vaardigheden van de docent. Marcel, er was niet veel nodig. Je bent een goede spreker en je weet goed in te spelen op de signalen vanuit de studenten. Als er andere MSc of Art afgestudeerden zijn die interesse hebben om eens een gastles te verzorgen dan vind ik het interessant om een afspraakje te maken. Een mailtje aan afeijt@rcompany.nl . Wie weet ligt een deel van je toekomstige werk wel in het overdragen van je ervaring en kennis op de nieuwe generaties.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s