Blogs, Geen categorie

“Haalbare doelen, een goede sfeer en mogen spelen in jouw kracht”

Mijn vader was coach van dit zootje, de A5, het laagste team met jongens in de puberleeftijd. Het niveauverschil is groot. Hans, teruggezet uit de selectie wegens wangedrag, voelt zich de ster. Dat laat hij alleen zien door in een rode broek te spelen. Fred en Nico Jan hebben minder allures. Beiden kenden fysieke uitdagingen. Fred doet dit zichzelf aan. Hij heeft wel een bril met hele dikke glazen, maar die doet hij af voor de wedstrijd. Er kan zomaar een bal op komen. Nico Jan is aan de kleine kant. Zeg maar onderaan de kleine kant. Het team is structureel onderbezet. Ook op de dag van de teamfoto, zijn we met tien man. Nico Jan en Fred hebben een basisplaats, net als iedere week.

A5

Teams op het werk lijken veel op dit voetbalteam. Door druk op de marge en verloop door een aantrekkende economie zijn veel teams onderbezet. Ze hebben ook verschillen in niveau en een manager, die net als mijn vader toen, de hele week bezig is om capaciteit te regelen. Die als hij denkt dat het team op sterkte is, toch nog een ziekmelding krijgt. Zo’n team op het werk speelt niet anderhalf, maar minimaal 40 uur in de week. Hou dan de moed er maar in!

Wat kun je dan als team? Als je weet dat ultieme doelen, zoals een kampioenschap of in ons geval, een overwinning, niet te halen zijn? Héél veel! Ook de A5 speelde een onvergetelijk seizoen, door een goede sfeer ondanks de misère. In een uitdagende projectfase voorspel ik aan de projectleden, die het even niet meer zien zitten, dat alleen de verhalen die dan ontstaan aan elkaar worden verteld worden bij pensionering. Niet de verhalen als alles soepel loopt. “Weet je nog, die keer dat we het hele weekend doorgingen om die deadline te halen. En dat Kees toen op de verkeerde knop drukte en alles over moest.”

Haalbare doelen, een goede sfeer en waardering voor ieder teamlid dat in zijn kracht mag spelen. Veel moeilijker moet je het niet maken, niet voor het voetbalteam, noch voor het team in het bedrijf. Van de A5 herinner ik me geen enkele uitslag meer, wel de bal die ik terug leg op Nico Jan. Ik weet waar hij staat, daar staat hij altijd. En altijd vrij, waarom zou hij gedekt worden. Nico Jan scoort en ontploft van vreugde, net als het hele team dat hem het doelpunt gunt. Dat doet de tegenstander stiekem ook. De doelen van dit team zijn op dat moment gehaald.

Een gedachte over ““Haalbare doelen, een goede sfeer en mogen spelen in jouw kracht””

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s